Fiskeskolan, reportage av praktikant Jade Smith Westin

REPORTAGE OM FISKESKOLAN

I samarbete med Delsbo Jaktia så organiserar Bjuråkers Fiskevårds Förening en fiskeskola i år för barn mellan 8-13år. Fiskeskolan är en tre dagars kurs där man får lära sig nya sätt att fiska.

!cid_12057B4282794AEBAC5807F7FFD003F0@BrjeDator

Idag har solen strålat och fiskarna nappat. Här, vid Stensjön, står årets första grupp och håller upp sina fiskar, som dom nu väntar på att få ta hem och visa upp. Dom skrattar och leker och det är svårt att få alla att stå still samtidigt. Alla har även fått var sitt diplom där det står att dom har genomgått alla tre dagar av fiskeskolan.

Allt som allt är det kring 30 barn som delas upp i två grupper på två veckor. Dom åker till olika sjöar varje dag och i varje sjö finns det en ny spännande fisk att fånga. Man lär sig allt från att sätta mask på kroken till att fånga stora regnbågar.

Fiskeskolan är anordnad så att dagens ungdomar kan komma ut i naturen och så klart lära sig att fiska. Nu för tiden är det många barn/ungdomar som för det mesta sitter inne och det här är en chans för dom att komma ut i friska luften. Även om majoriteten av barnen redan kan fiska och ofta befinner sig utomhus, så finns det ett och annat barn som kommer dit utan några fiske kunskaper. Då får dom extra hjälp av ledarna, som alla älskar att fiska och är väldigt pedagogiska. Visst har det varit lite lek ibland men av vad jag har sett och hört under dom här två perioderna så tycker alla att det varit kul att vara där. Pojkarna fiskar och fiskar, störst fisk vinner! Dom enstaka tjejer som varit där är lika glada som killarna, fast lite lugnare är dom nog. Dom har lärt sig många nya saker och fått nya vänner. Många av ungdomarna tänker vara med igen nästa år för ännu en omgång fiske.

Själv är jag ingen fiskare men det har varit kul att få vara med och se hur det går till och nog har jag lärt mig ett och annat om fiske under tiden jag varit där. Enligt mig är detta ett jättebra tillfälle att komma ut och ta del av naturen.

 

Av: Jade Smith Westman, medhjälpare/praktikant

 /2015-06-26/

Translate »